COLLAGEN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

COLLAGEN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

COLLAGEN NEDİR ?

Kolajen, vücutta bol miktarda bulunan bir protein ve esas görevi ise dokulara esneklik sağlamak, eklem ve tendonları birbirine bağlayarak kasların, dokuların ve kemiklerin bir arada durmasını sağlamak. Ciltte, saçta, kemiklerde, dokularda ve kaslarda yüksek oranda bulunur.

COLLAGEN NE İŞE YARAR?

- Vücut için olmazsa olmaz bir protein olan kolajenin en önemli etksi cilde ve vücuda esneklik vermektir. 
- Cildin sıkı ve pürüzsüz olmasını sağlar.
- Cilt yapısını ve kasları bir arada tutar, daha esnek olmasını sağlar.
Dolaşım sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.
Eklemleri daha esnek bir hale getirir, kemikleri güçlendirir.
- Saç tellerinin daha gür, kalın ve sağlıklı olmasını sağlar. Eksikliğinde veya azalmasında saç dökülmeleri ve zayıflıklar görülebilir.
- Mide asidini düzenleyerek sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.
- Cildin alt katmanlarındaki yağ dokusuna etki ettiği için selülit görünümünün azalmasını sağlar.
Uyku düzeninin düzelmesini sağlar.
Kalp sağlığı için faydalıdır.

COLLAGEN TİPLERİ NELERDİR ?

Vücutta bulunan kolajenin tipleri ana olarak 4'e ayrılabilir ve her birinin de ayrı bir görevi bulunur.

Tip 1 kolajen: Bu tip kolajen, vücutta en çok bulunan kolajen formudur. Cilt, saç, tırnak, organlar, eklemler ve bağlarda bulunur. Ana görevi dokuları bir arada tutup bütünlük sağlamaktır. Ayrıca cildin elastikiyetini de artırır. 

Tip 2 kolajen: Tip 2 kolajen, tip 1'e göre daha gevşek fiberlere sahiptir. Genellikle bağ dokularda ve kıkırdaklarda bulunurlar. Eklem sağlığı ve eklem ağrıları üzerinde etkilidir.

Tip 3 kolajen: Bağırsaklar, kalp, damarlarda ve ciltte esneklik kazandırma özelliğine sahiptir. Damarların esnek olmasını sağlarken, kasları güçlendirir.

Tip 4 kolajen: Cilt katmanlarında yer alır ve cildin esnek olmasını sağlarken kırışıklık görünümünü engeller. Üretimi azalmaya başladığında ciltte sıkılık kaybı ve kırışıklıklar görülmeye başlar.

COLLAGENİN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

Ciltte bulunan kolajenin, yaşlanma ile birlikte üretim seviyesi azalmaya başlıyor. Kolajen azaldığında ise cilt gençlikteki esnekliğini kaybetmeye başlıyor ve böylece ince çizgiler ve ilk kırışıklıklar ortaya çıkıyor, cilt sarkmaya başlıyor.

Cildin sıkılaşmasını sağlar.
Cildin daha esnek olmasını sağlar.
Cildin yenilenmesini sağlar.
Ciltte kırışıklık ve ince çizgi görünümünü giderir.
Cildin nem tutma kapasitesini artırır.
Kolajen seviyesini artırarak kırışıklıklarını engelleyebilir, cildinin çok daha genç, ışıl ışıl ve esnek olmasını sağlayabilirsin. Peki kolajen üretimini nasıl artırabilirsin? İşte tam da bu noktada cilt bakımı ürünleri devreye giriyor. Kolajeni yiyeceklerden alabileceğin gibi, kolajen üretimini destekleyen cilt bakım ürünleri kullanarak da yaşlanma karşıtı bir bakım yapabilirsin. Kolajenin vücuttaki seviyesini artırarak kırışıklıklarından, selülitlerinden, çatlaklarından ve kuruluktan kurtulabilirsin.

COLLAGEN YAŞLANDIKÇA AZALIR MI?

Yaşın ilerlemesiyle birlikte, vücudun kolajen üretimi azalır. 30’lu yaşlarda azalan bu seviye 40’lı yaşlara gelindiğinde iyice yavaşlar. Kolajenin azalmasıyla birlikte cilt esnekliğini kaybeder ve sarkıp kırışmaya başlar.

COLLAGEN KAYBINA YOL AÇAN FAKTÖRLER NELERDİR? COLLAGEN NASIL ARTTIRILIR?

Yaşlanma ile birlikte vücuttaki kolajen üretiminin azaldığını söylemiştik. Peki kolajen neden azalır? Nasıl arttırılabilir? Aşağıdaki maddelere dikkat ederek kolajen üretimini destekleyebilirsin:

Stres
Düzensiz beslenme, yetersiz protein alımı
Hava kirliliği
Sigara ve alkol tüketimi
Uyku düzensizliği
Fazla güneşte kalmak
Yoğun kozmetik kullanımı
Glikasyon (Aşırı şeker ve karbonhidrat tüketimi)
Menopoz
Bazı ilaç tedavileri
Vücutta azalan kolajeni artırmak için kolajen içeren besinler tüketebilir, beslenme ve uyku düzenini dengeleyebilir, sağlıksız alışkanlıkları bırakıp kolajen takviyelerini de deneyebilirsin.

COLLAGEN NELERDE VAR? HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Kolajen içeren besinleri tüketerek, vücudundaki kolajen seviyesini artırabilirsin. "Kolajen hangi yiyeceklerde var?” diye merak ediyorsan, senin için listeliyoruz:

Kemik suyu: Kolajenin en yoğun olduğu yiyeceklerden biri kemik suyu. Bu yüzden et yemeklerinin suları ve paça çorbası, kolajen bakımından en zengin içeriklerin başında geliyor.
Et, balık ve tavuk: Et ürünleri de kolajen bakımından son derece zenginler. Özellikle cildin esnekliğini artıran somon balığı bu konuda başarılı.
Kırmızı meyve/sebze: Çilek, elma, kırmızı biber, C vitamini bakımından çok zengin oldukları için vücudun kolajen seviyesini artıran yiyeceklerden. Sülfür içeriği ile soğan, sarımsak ile birlikte avokado, portakal, greyfurt, salatalık ve havuç gibi yiyecekler de kolajen bakımından zenginler. Düzenli ve sağlıklı beslenmek, bu listelediğimiz kolajen içeren besinleri de tüketerek daha genç kalabilir, kırışıklıklarını mümkün olduğunca geciktirebilirsin.

COLLAGEN TAKVİYESİ İŞE YARIYOR MU? COLLAGEN NASIL KULLANILIR?

Kolajen kullanımı ciltteki parlaklık, esneklik ve nemli görünümün uzun süre düzenli kullanımda sağlamaktadır Araştırmalara göre, ağız yoluyla alınan kolajen takviyeleri cilt üzerinde etkisini uzun sürede gösterse de, kolajen kullanan kadınlarla kullanmayanların aralarındaki farka bakıldığında cilt elastikiyerlerinin daha fazla olduğu gözlemlenmiş. Dışarıdan yapılan kolajen takviyeleri genellikle kolajen tozu, kolajen hapı ve kolajen içecekleri şeklinde oluyor. Ayrıca ciltteki yaşlanma belirtilerini gidermek için de kolajen kremlerini kullanabilirsiniz.

COLLAGEN PEPTİT NEDİR?

Kolajenlerin sindirim sisteminde parçalanmış ve daha ufalmış haline kolajen peptit adı veriliyor. Kana karışabilecek formda olan kolajen peptitler, hücrelere bu şekilde gönderiliyor. Hücre yenileme ve enerji verme görevini yerine getiriyorlar.

COLLAGEN İÇEREN YÜZ KREMLERİ

Yaşam tarzına dikkat etmek, kolajen içeren besinler tüketmek tek başına yeterli olmayabilir. Bu noktada kolajen içeren yüz kremlerini cilt bakım rutinine dahil ettiğinde çok daha etkili bir sonuç alabilir, yılları durdurabilirsin. Bunun yerine formülünde kolajen oluşumunu destekleyen ve artıran cilt bakım kremleri tercih ederek, etkili bir sonuç alabilirsin.

Sabahları temiz cildine uygulayabileceğin bu kolajen destekleyen yüz kremini düzenli olarak kullandığında cildindeki kırışıklıkların azaldığını, eskiye oranla sıkılaştığını ve lekelerin azalarak pürüzsüzleştiğini fark edebilirsiniz.

Etiketler: kolajen
Mart 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR