GÜNEŞ KREMİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

GÜNEŞ KREMİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

DOĞRU GÜNEŞ KREMİ HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALIDIR?

GÜNEŞ KREMİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? NEDEN GÜNEŞ KREMİ KULLANMALIYIZ?

Sadece bahar aylarında ya da güneşin zararlı ışınlarının en çok olduğu yaz aylarında güneş koruyucu kullanmamız gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Güneşin zararlı ışınları kış aylarında ya da bulutlu havalarda da yeryüzüne ulaşarak cildimize etki eder. Bu sebeple cildimizin dışarıya çıktığımız her an korunmaya ihtiyacı vardır.
Güneş ışınlarının, korunmasız ciltte temasında birçok olumsuz durum ortaya çıkmaktadır. Bu olumsuz durumlarda cildimizin yaşlanma etkileri hızlanır, kırışıklık oluşumumuz tetiklenir, leke oluşumuna sebep olur ve cildimizin nem seviyesini düşürür.

Güneş koruyucular, UVA ve UVB gibi zararlı ultraviyole ışınlarının sebep olduğu radyasyonu soğuran ya da yansıtarak geri gönderen ürünlerdir. Bu sebeple cildimizi güneşin bu zararlı etkilerinden korumak için yaz kış güneş kremi kullanmamız şarttır.

GÜNEŞ KREMİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİR?

Doğru güneş kremi seçerken SPF aralığı, UVA-UVB, PA değeri, cilt tipine uygunluğu,  suya dayanıklılığı, bu noktalara dikkat etmemiz gerekir. Cildimizin erken yaşlanmasına, reaksiyon göstermesine ve cilt kanseri olma ihtimaline engel olmak için, cildimizi yaz-kış demeden, kapalı havalarda, evde olsak bile mutlaka güneşten korumalıyız.

Bunun için 
yüksek SPF ve PA değeri içeren güneş kremleri tercih etmeliyiz. Kışın sadece yüzümüzde kullanabileceğimiz güneş kremlerini, bahar ve yaz aylarında vücudumuzun açıkta kalan bölgelerinede uygulamalıyız. Tabii ki gün içinde tazelemeyi de unutmamalıyız.

SPF NEDİR?

Spf kısaltması "Sun Protectin Factor”  kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve cildimizi güneşten koruma güçlerini gösterir. Güneşin cildimiz açısından bize zarar verebilecek 2 tip ışını mevcuttur. Bu ışınlar UVB ve UVA dır. SPF ölçümü güneş kremimizin bizi UVB ışımasından ne kadar koruduğunu  gösterirken, UVA ışımalarına karşı ne kadar koruma sağladığını göstermez.  SPF aralıkları spf15 , spf30 , spf50+ olarak değişiklik göstermektedir.
SPF değeri arttıkça koruma değeri yükselir.  Özellikle çok hassas ciltlerde SPF 50 ya da üstü gerekebilir.

SPF 15 UVB’yi %93 oranında bloke eder.

SPF 30 UVB’yi %97 oranında bloke eder.

SPF 50 UVB’yi %98-%99 oranında bloke eder.

UVA-UVB NEDİR?

UVA ve UVB, kısaca UV ışınları, güneşten dünyaya gelen ultra viole ışınlarıdır. Hem kısa hem de uzun dalga boyuna sahip bu ışınlar, her ne kadar doğaya hayat verseler de, cildimiz üzerinde de oldukça önemli etkilere sahipler. Cildin erken yaşlanmasına, kırışıklıklara, kahverengi lekelere ve yanıklara sebep olan güneş ışınlarından iyi bir şekilde korunulmadığında, ciltte reaksiyonlar oluşabiliyor ve bu durum cilt kanserine kadar yol açabiliyor.

UVA ışınları, ozon tabakasından direkt bir şekilde geçerek dünyaya ulaşan güneş ışınlarıdır. Bulutlardan ve camdan geçebilme, derinin alt tabakasına etki etme özellikleri olduğu için, UVA ışınlarından korunmak için yaz-kış güneş kremi kullanmak gerekir. Cildin uzun vadede yaşlanma etkileri ve reaksiyon gösterme gibi etkileri vardır.

UVB ışınları ise ozon tabakasından yüksek oranda süzülerek ulaşırlar. Cildin üst tabakasına etki ederek ilk etapta cildin bronzlaşmasına ve yanıklara neden olan bu ışınların etkisi uzun süreli değildir. Günün saatine, mevsime ve ekvatora olan konuma göre yoğunlukları artar. Bulutlar arasından ve camdan çok fazla süzülmezler.

UVA ışınlarının zararları:

Cildin alt katmanlarına kadar inebilirler. Derinin erken yaşlanmasına, kolajen yapısının ve elastikiyetinin zarar görmesine neden olurlar. Böylece kırışıklıklar ortaya daha erken çıkar. Cildin nem dengesini bozarlar, lekelerin oluşmasına neden olurlar.

UVB ışınlarının zararları:

UVB ışınları derinin üst katmanına etki ettikleri için, bronzlaşma, güneş yanıkları ve güneş lekeleri genellikle UVB ışınlarından kaynaklanır. Ayrıca ciltteki antioksidanların etkisini yok ederek hücre yenilenmesine zarar verir. UVB ışınları cilt yanıklarına sebep oldukları için iyi korunulmadığı sürece cilt kanserine yol açabilirler.

PA NEDİR?

Genellikle + işaretleriyle ifade edilen değerlere sahip olan PA ise UVB ışınlarına karşı koruma değerini gösterir. Burada dikkat etmemiz gereken UVB ışınlarının en maximum seviyede korunabileceğimiz değer, alacağımız güneş kreminde  PA değerinin PA+++ olması gerekmektedir.

GÜNEŞ KREMİNİ NASIL KULLANMALIYIZ?

Güneş kremimizi güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce yüzümüze sonrasında güneşle temas edebilecek vücudunuzdaki bölgelere uygulamalıyız.

Sabah krem sürüp akşama kadar güneşten korunmuş olacağımız yanılgısına kapılmayalım. Güneş kremimizin yüksek korumalı olması bizi uzun süre koruyacağı anlamına gelmez. Bu sebeple dışarıda bulunduğumuz her 2-3 saate bir güneş koruyucumuzu yenilemeliyiz. Güneş kremlerimizi her bölgeye yetecek miktarda kullanmalıyız, az miktarda kullanmak cildimizi güneşten korumamıza yeterli gelmeyebilir.

Dikkat etmemiz gereken diğer çok önemli  nokta ise güneş ışınlarının dünyamıza dik açı ile geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında çok fazla güneşe maruz kalmamaktır.

DİKKAT!
Kendimize bir iyilik yapalım ve güneş kremi satın almaya gittiğimizde hem UVA hem  UVB hem de PA+++  içeren ayrıva yeni nesil mineral filtreli  bir güneş kremi tercih edelim. Ayrıca her mevsim koruyucu ürün kullanmakta fayda var. Bunu yaşam biçimi haline getirmeliyiz...

 

Etiketler: gunes kremi,
Mart 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR